Teo Kok Seong: Berbincang Dengan Yang DiPertua Jempol Menangani Masalah Banjir Atau Meminta SWM Membantu Kerja Pembersihan.

(Bahau, 31 Mei 2018) Exco Negeri Sembilan Tuan Teo Kok Seong memberitahu: Beliau akan berbincang dengan Majlis Daerah Jempol untuk kerja-kerja pembersihan longkang utama atau menyerahkan kerja pembersihan kepada SWM.
Beliau menyatakan selepas membuat lawatan di beberapa kawasan yang mengalami masalah banjir kilat yang terjadi pada petang semalam di Sekolah Rendah Taman Bahau.Selepas Teo Kok Seong mendengar laporan SWM pada pagi itu, beliau mendapati beberapa parit punca banjir utama di Bahau.

Longkang tersebut masih diuruskan oleh pihak berkuasa tempatan dan bertanggungjawab untuk membersihkannya. Namun begitu, akibat daripada kekangan kakitangan untuk menguruskannya rumput dan kotoran di dalam longkang telah menyebabkan longkang tersumbat hingga mencetuskan banjir.

Walaupun SWM Akan Mengenakan Caj Kepada Kerajaan Selepas Ini

Beliau merasakan dengan adanya SOP daripada SWM untuk membersihkannya sebulan sekali adalah masih boleh diterima.
Beliau berharap orang ramai turut memberikan kerjasama dengan tidak membuang sampah ke dalam longkang bagi mengelakkan longkang tersumbat.

Bencana Sampah.

Teo Kok Seong dan Abdul Majid, Pengurus Perkhidmatan Kawasan NS, SWM turut menyertai lawatan pada pagi 31 haribulan bersama-sama Pentadbir Cawangan SWM.

Temui longkang utama berhampiran stesen bas awam Bahau telah tersumbat dengan jumlah sampah yang banyak terutamanya plastik yang telah masuk ke dalam longkang utama.

Kesannya, air longkang tidak dapat mengalir dengan lancar dan apabila hujan lebat menyebabkan air longkang melimpah di kawasan berdekatan.

Beliau memberitahu wartawan selepas banjir kilat pada petang 30 haribulan, SWM telah menghantar pekerja untuk melakukan kerja-kerja pembersihan dengan segera.

Menyedari longkang tidak dipenuhi sampah, adalah disahkan punca utama kejadian banjir adalah disebabkan masalah struktur longkang dan hujan lebat.

Oleh itu, pada 30 haribulan pekerja telah melakukan kerja pembersihan kotoran longkang dan sampah yang tersekat di dalam longkang.

Bagi mengurangkan kemungkinan banjir berlaku, sekiranya penduduk menghadapi sebarang masalah longkang tersumbat boleh menghubungi SWM Jempol di talian 06-454 0640

Beliau berjanji akan berbincang dengan beberapa unit terlibat untuk mencari penyelesaian masalah banjir kilat.