Orang Ramai Diarah Untuk Tidak Keluar Tetapi Ada Unit Yang Secara Senyap Menyumbang Jasa.

(Seremban, 19.03.2020) Wabak virus Covid-19 telah berlanjutan dan semakin teruk. Rakyat diarahkan untuk memberhentikan aktiviti bekerja sementara atau bekerja dari rumah dibawah arahan kawalan pergerakan, tetapi masih ada beberapa unit yang masih meneruskan kerja dan secara senyap menyumbang jasa kepada komuniti dan orang ramai.

Unit yang masih bekerja termasuklah Jabatan Penerangan Negeri, SWM Environment, syarikat perkhidmatan kurier, mahkamah dan polis.


Pekerja Jabatan Penerangan memandu kenderaan di sepanjang jalan hari ini dan menyiarkan berita tentang arahan kawalan pergerakan untuk mengawal wabak Covid-19, dan meminta rakyat yang masih berlegar di bandar Seremban untuk mematuhi arahan kerajaan untuk balik ke rumah dan berehat.


Pihak polis telah melaksanakan sekatan jalan untuk memeriksa trafik dan meminta orang awam untuk pulang ke rumah dengan segera sekiranya tiada hal penting bagi mengelakkan diri daripada terkena wabak Covid-19.


Di mahkamah Seremban 2 masih lagi menjalankan operasi dan pengawal telah diletakkan di luar mahkamah bekerja seperti biasa untuk memeriksa individu yang masuk dan keluar dari mahkamah.


Pihak akhbar juga mendapati di kawasan bandar Seremban, pekerja perkhidmatan kurier menjalankan tugas seperti biasa dan menghantar barang kurier ke lokasi penghantaran.


Adalah berbaloi untuk menyatakan bahawa pekerja pembersihan daripada SWM Environment juga masih melaksanakan kerja pembersihan dan melaksanakan kutipan sampah walaupun keadaan kosong tanpa orang ramai bagi memastikan kebersihan terjamin.